Чудовий маркетинговий план був розроблений Петром Великим для того, щоб прищепити російському народові любов до французької коренеплоду – картоплі. Тепер традиційну російську кухню неможливо уявити без цього овоча, який називають у народі другим хлібом. Правильний бізнес-план по вирощуванню картоплі – це можливість мати стабільний дохід з сільськогосподарської культури круглий рік.
- Введення
- Основні витрати
- Опис бізнесу
- Де взяти посадковий матеріал
- Картопляні хвороби
- Вирощування картоплі у відкритому грунті
- Коренева підгодівля
- Особливості добрив для кореневих підживлень
- Нестандартне картоплярство
- Аэрогидропоника
- Промислова установка для великого виробництва коренеплодів
- Субстрати для вирощування картоплі з вільними від землі корінням
- Види субстратів
- Живильні розчини для гідропонних культур
- Методи гідропоніки
- Опис послуг
- Аналіз ринку
- Маркетинговий план
- Виробничий план
- Організаційний план
- Фінансовий розділ
- Фінансовий розділ тепличного картофелеводческого господарства
- Аналіз та страхування ризиків
- Висновок
Введення
Технологія вирощування картоплі відома практично всім. Асоціюється вона з важкою працею фермера, а то й цілого рослинницького колективу совхозников, починаючи від агронома до механізатора і некваліфікованих робочих по збору врожаю вручну. Список професіоналів, зайнятих у процесі вирощування якісної картоплі насправді більш широкий:
- Починає роботу селекціонер. В його обов’язки входить підбір сортів і контроль над правильністю догляду за рослинами.
- Овочівники здійснюють рекомендації селекціонера на практиці.
- Оранка, культивація, боронування, наездка борозен під посадку – турбота механізаторів.
- Технік по зберіганню та переробці врожаю відповідає за правильність гуртования, підтримання температурного режиму та вологості.
- Агроном – організатор виробничого процесу, встановлює терміни виконання кожного етапу, стежить за новітніми галузевими розробками, модернизирующий виробництво.
- Механіки стежать за станом технічних засобів, тестують їх перед виїздом у поле, ремонтують при поломці.
Основні витрати
Для виробництва картоплі, стандартним способом, у великих кількостях такий колектив необхідний, але це вимагає великих фінансових вкладень. Основні кошти йдуть на:
- Придбання автопарку сільськогосподарської техніки.
- Як мінімум, один раз в 3 роки необхідно купувати посадковий матеріал.
- Оснащення овочесховищ, підтримування чистоти від грибка, плісняви, збудників захворювань картоплі.
- Цілорічна заробітна плата при сезонної зайнятості більшої частини робочого колективу.
Про рентабельність такого виробництва говорити складно при виборі вирощування картоплі в якості профільного напрямку. Щоб виробництво приносило прибуток цілий рік, в цьому випадку доведеться поєднувати рослинництво з м’ясним і молочним тваринництвом. Це додаткові витрати.
Опис бізнесу
Хороший урожай дає здоровий сортову картоплю. Він більш привабливий для покупців за рахунок свого зовнішнього вигляду, схожість бульб за розміром, смаковими якостями, вмістом крохмалю. Багато параметри виробництва картоплі в відкритому грунті та теплицях збігаються, тому на стадії планування необхідно заручитися підтримкою компетентних фахівців – науковців, які займаються:
- Селекцією.
- Вивченням захворювань картоплі.
- Методами боротьби з ними.
- Розробляють оптимальні технології вирощування здорового врожаю.
Крім рекомендацій, науково-дослідні центри здійснюють практичну підтримку у вигляді проведення хімічних досліджень садивного матеріалу на наявність загроз різного ступеня. Відправити кілька відібраних бульб на експертизу — це зручно, якщо закупівля насіннєвої картоплі проведена не в інституті, а в сусідньому фермерському господарстві, колгоспі.
Де взяти посадковий матеріал
Підібрати якісний посадковий матеріал можна в різних магазинах, але звертаючись в комерційні підприємства, не можна бути впевненим на 100%, що у продажу саме потрібний сорт, а не змішані сорти, отримані в процесі природного запилення комахами.
Насінням елітних сортів картоплі торгують науково-дослідні інститути картопляного господарства. У Московській області це ВНИИКХ А. Р. Лорха. Спонсорується інститут з федерального бюджету. Є такі ж дослідницькі центри в Мінську і Краснодарському краї. Вибравши для себе найближчий з центрів, роботу якого контролює держава, необхідно домовитися про консультації з фахівцем.
На підставі отриманих рекомендацій, залишиться вибрати сорт картоплі, оптимально підходить для вирощування в певних кліматичних умовах, для зберігання або швидкого визрівання. Для теплих районів і широт помірного клімату, навіть при вирощуванні у закритому ґрунті, слід вибрати конкретні сорти, стійкі до певних видів збудників хвороб картоплі.
Картопляні хвороби
У кожному регіоні небезпека зараження картопляним рак, золотистої цистоутворюючої нематодою, альтернаріозу та іншими хворобами у кожного сорту різна, що безпосередньо залежить від того, якими якостями при розробці наділили його селекціонери. Що не страшно одним сортами в північних районах, на півдні може повністю знищити врожай цього сорту при посадці в районах з теплим, посушливим кліматом і навпаки.
Виключенням з цього правила є спосіб вирощування картоплі в гідропонних установці, тому що грунт, як такої, не використовується, а повітря в приміщенні фільтрується, все це перешкоджає попаданню загроз ззовні.
Вирощування картоплі у відкритому грунті
Особливість полягає в сезонності процесу. Максимально з одного поля можна зняти два врожаї картоплі, за умови вибору пріоритетного напряму на вирощування скоростиглих сортів. Реалізація свіжого картоплі дає в першій половині літа дає підвищений дохід з кожного проданого кілограма продукту. Але! При першій ранньої копке бульби не нарощують максимальна вага, характерний для конкретного сорту.
У відхід йдуть не встигли набрати товарної маси коренеплодів. Втрати, у порівнянні з більш пізніми копками картоплі, складають до 80%. Миттєва вигода за рахунок готовності споживачів переплачувати за свіжий щільний, насичений крохмалем продукт, не покриє вартість втраченої частини врожаю. Всього 10 днів відділяє скоростиглі сорти від неповного до повного дозрівання.
Особливість підбору насіннєвого матеріалу для ранньостиглих сортів полягає в тому, що бульби на посадку йдуть більш великі, ніж у сортів пізньої стиглості. По 10-40 грам з кожної бульби – набігає серйозна сума. Кліматичні особливості багатьох районів нестійкі. Засуха або проливні дощі можуть внести суттєві корективи. Це позначиться не тільки на розмірі бульб, але і на їх лежкості.
Коренева підгодівля
Один з обов’язкових етапів у вирощуванні картоплі – внесення добрив в максимальній близькості до коріння. Він проводиться після посіву для підтримки рослин в період найвищої інтенсивності розвитку кореневої системи і зростання рослини. Коренева підгодівля не замінить передпосівного внесення добрив у грунт. Кожен етап внесення добрив є обов’язковою складовою цілого комплексу заходів для поповнення відсутніх елементів живлення рослин.
Внесення внутрепочвенной кореневої підгодівлі для коренеплодів безпосередньо в посадковий рів, присипається тонким шаром землі, золи або піску, що диктується особливостями грунту. Враховуючи те, що зростання кореневого корінця збільшується приблизно за добу на 1 см, то глибину залягання добрив від бульби можна відокремити 2-4 сантиметровим шаром грунту, не перешкоджає проникненню води.
Зростаючий корінець видобуває для рослини вільні іони корисних речовин з відстані до 2 см, а поглинені грунтом тільки ті, що знаходяться від нього на відстані не перевищує 8 мм . Другий метод внесення прикореневого підживлення – фертигація (полив водорозчинними добривами).
Секрети вирощування картоплі від дачі
Поглинання коренями елементів живлення може бути пасивним (неметаболическим) і активним (метаболічним). Швидкість використання рослинами мінеральних речовин щільно пов’язана з доступністю джерела живлення для кореневої системи.
Для великих полів картоплі в посушливих районах доцільно використовувати іригаційні системи поливу. Вони не можуть використовуватися і для внесення розчинних добрив. Для прикореневого підгодовування більше підходить система крапельного протоки.
Особливості добрив для кореневих підживлень
Азотні добрива за один раз вносяться (методом поливу)в кількості від 20 до 30% загального обсягу добрив. Калій у складі збалансованого розчину присутній тільки на певній фазі розвитку рослини.Його процентне співвідношення до загального обсягу таке ж, як у азоту.
Спосіб позакореневого підживлення показує найбільшу ефективність від застосування в районах нормального і надлишкового зволоження ґрунтів легкого гранулометричного складу, дерново-підзолистому зони, в північній лісостепу, в супіщаних грунтах з низькою влагопропускной здатністю. У цих випадках не потрібно додаткових витрат на полив просапних культур, до яких належить картопля. За розчинення сухих, внесених в землю добрив, відповідає природа.
Величезним мінусом внесення прикореневого підживлення є забруднення навколишнього середовища. У посушливому кліматі такий спосіб добрива економічно невигідний через неповного розчинення сухих добрив недостатньо зволоженого грунту або необхідності придбання іригаційних систем поливу.
При необхідності механізації прикореневого внесення добрив потрібно окучник.
Нестандартне картоплярство
Значна економія коштів на закупівлю сільськогосподарської важкої техніки, утримання штату сезонних робітників, скорочення часу на вирощування врожаю до мінімуму при високій віддачі, оптимізація ручної праці (в ідеалі, зведення його до мінімуму) – мрія кожного підприємця. У галузі рослинництва – це створення тепличного комплексу.
Одного разу вибравши сорт картоплі, вивчивши технологію його вирощування, можна відмовитися від таких штатних одиниць як селекціонер і агроном. Відсутність необхідності обробляти великі ділянки землі знімають необхідність у механизаторах і відповідній техніці, хоча мініатюрний мотоблок знадобиться. Але тут же, проглядається економія на пальному.
При правильному розподілі часу посадки врожаю, щотижня можна збирати врожай і тут же, після відповідної обробки грунту, висаджувати картоплю заново.
Враховуючи те, що свіжий картопля з кінця жовтня до середини липня стоїть значно вище того, що дістали з гурта, то фінансова вигода очевидна навіть при обліку витрат на електроенергію, що вимагається для освітлення, обігріву теплиць і грунту, автоматичного зволоження грунту.
Відсутність землі при вирощуванні картоплі здається фантастикою, але такий спосіб існує. Це виключає:
- Використання ґрунтообробної техніки.
- Час, необхідний для відновлення перед наступною посадкою.
- Періодичне збагачення грунту добривами, перегноєм.
- Залучення механізаторів.
Такий фантастичний спосіб вирощування коренеплодів можливий в аэрогидропонных установках. Цілий штат рослинників замінить у високотехнологічному картофелеводческом господарстві один оператор.
Аэрогидропоника
Метод вирощування картоплі в приміщенні не потребує звичного ґрунту, його замінює керамзит. Порожнини цього матеріалу чудово утримують вологу, що часто використовується квітникарями. Але у вирощуванні картоплі він використовується для того, щоб коріння рослини легко проникли в нижню частину установки. Прокаленная глина не схильна до розмокання при постійному впливі водяної пари, в виду цієї рослини швидко вкорінюються, проходячи крізь грунт і сітчасте міцну основу.
В якості субстрату, що забезпечує опору бадиллі можуть використовуватися перегній, торф та інші, легко пропускають водяні пари види грунту. Вони насипаються в горщики тільки за формою схожі на квіткові. Особливість пластикової тари полягає в тому, що стінки і дно її нагадують сітку.
Промислова установка для великого виробництва коренеплодів
Нижня частина аэрогидропонной системи – це герметичний короб білого кольору. Біла фарба краще відображає тепло, а це важливо при вирощуванні сільськогосподарських культур. Розміри установок залежать від потреб виробництва, деякі з них являють собою короб з габаритами 25 метрів в довжину і 8 метрів в ширину, що відповідає розмірам промислової теплиці. Зрошувальна система приводиться в дію циркуляційним насосом. Вода надходить у камеру не струменем, а у вигляді фарби речовини.
Потужна струмінь водяного пилу зрошує кореневу систему в автоматичному режимі. Оксигенерация для картоплі – насичення кореневої системи живильною сумішшю, збагаченою киснем. Тиск, з яким вода розбивається про розпилювач, дещо падає, що оберігає рослини від пошкоджень, але його цілком достатньо для доставки кисню до коренів. Цей метод змішування декількох компонентів дав назву методу – аэрогидропоника.
Схема гідропонній установки
Для невеликого приміщення більше підходять білі короби квадратного перерізу зі сторонами 12 см, довжина їх може досягати від 1 до 4 метрів. Краї її закриваються герметичними кришками, що необхідно для підтримки ординара рідини усередині замкнутого відсіку.
В отвір з одного боку короба через щільну гумову двосторонню прокладку приєднується трубка, відповідного діаметру. Вона потрібна для зниження або підвищення рівня рідини, постійно присутньої в камері вирощування коренеплодів на початковій стадії вирощування картоплі, за принципом роботи з’єднуються судин. Початковий рівень води в замкнутому жолобі 2 см, по мірі удлинненния кореневої системи ординар води поступово знижується.
Присутність сухих добрив неприпустимо, але розчинені у воді поживні речовини постійно присутні в камері. Вони надходять через пластиковий шланг, що проходить усередині короба. Поживна система може проходити відразу через кілька коробів з коренеплодами. Якщо це перфорований шланг, то він встановлюється в нижній частині.
При використанні зовнішньої магістральної труби, необхідно зробити отвори подачі добрив таким чином, щоб вони не потрапляли на що утворюються бульби. Краще щоб шланги подачі поживних розчинів подавалися безпосередньо у воду методом крапельної подачі. Готова система крапельного поливу рослин може послужити в якості удобряющего пристрою. При розташуванні в центральній частині камери, кожен зрошувальний канал буде живити 4 рослини сумішшю.
Субстрати для вирощування картоплі з вільними від землі корінням
Субстрати замінюють традиційну грунт, їх особливість у високій пористості, що сприяє утриманню вологи. Такий грунт насичений киснем, необхідний кореневій системі в період, її проростання в простір нижньої камери. Пористість деяких матеріалів досягає 35%, вони є найкращим джерелом кисню, завдяки якому значно зростає врожайність, прискорюється ріст рослин.
Матеріал субстрату вибирається за такими критеріями:
- Наявність хлориду натрію (кухонної солі) в межах норми.
- Відсутність токсичних речовин і важких металів, шкідливих для людини.
- Присутність речовин потенційно шкідливих для рослин неприпустимо.
- Тривалість використання субстрату.
- Здатність не накопичувати мінеральні речовини.
- Вологоємність.
- Водоутримувальна здатність.
- Нейтральність – відсутність впливу на pH і електропровідність середовища.
NO3— — азотне добриво, що застосовується в гідропоніці за рахунок таких якостей, як розчинність у воді і низького ступеня притягання позитивно заряджених частинок. Рослини легко витягують його з субстрату. Інше джерело азоту NH4+ є магнітом для негативно заряджених частинок, що блокує його доступність для кореневої системи рослин.
Тривалий термін використання субстратів призводить до накопичення омертвілої органіки, сухих солей. Це порушує однорідність структури багатьох видів субстратів за рахунок утворення пазух – вони руйнуються, що призводить до зниження врожайності.Тривале використання одного субстрату може призвести до розмноження бактерій.
Види субстратів
Органічні | Неорганічні | Високомолекулярні синтетичні з’єднання |
---|---|---|
торф’яний мох | гравій | спінений полістирол |
кокосова койра | скловата | поліуретан |
сфагновий мох | гранітний щебінь | термопластичні полімери |
тирсу | лавові породи | синтетичні пінисті смоли |
деревна кора | пісок | |
рисова лушпиння | керамзит | |
відходи бавовнику | мінеральна вата (гродан) | |
верховий торф | спучений вермикуліт | |
гідрогель | ||
пемза | ||
цеоліти | ||
перліт | ||
кам’яновугільний шлак |
Незважаючи на всі переваги субстратів перед щільними грунтами, є у штучних замінників грунту кілька значних недоліків – засмічення пір кореневими виділеннями і відростками. Штучні матеріали створюють ідеальне середовище для розвитку галової нематоди.
Використання твердих замінників грунту передбачає витрати на заготівлю, доставку, розподіл важкого матеріалу по теплиці, регенерацію, стерилізацію і промивання після певного терміну експлуатації.
Живильні розчини для гідропонних культур
Сьогодні розроблено 500 різноманітних складів для живлення рослин, вирощуваних без грунту. Тільки суворе дотримання пропорцій поживної речовини і води дозволяють виростити здоровий урожай.
Розчини сильно відрізняються за складом, співвідношенням поживних іонів. Такий асортимент пояснюється особливістю залежністю живлення рослин від біологічних особливостей сорту і зовнішніх факторів – температурного і світлового режимів.
Кількість поживних елементів в розчині змінюється в залежності від пори року. Літній раціон рослин багатий азотом, взимку – магнієм, калієм, фосфором. Впливає на вибір підгодівлі і фаза розвитку рослин, що відображається на кількості мінеральних речовин у живильному розчині.
Методи гідропоніки
Гідропоніка – загальна назва декількох технологій вирощування картоплі, що означає в дослівному перекладі «працює розчин». Спосіб це старий, за його принципом вирощувалося одне з семи чудес світу «Висячі сади Семіраміди».
На сьогоднішній день широко застосовуються такі схеми:
Агрегатопоніка передбачає використання твердих субстратів з мінімальною вологоємністю. Рослини вкорінюються в гравій, щебені або іншому твердому матеріалі, який подається поживний розчин.
Водна культура – цей метод передбачає вирощування в водної середовищі. Складність схеми полягає в неможливості точного дозування підгодівлі і відсутності можливості безперебійного комплексного живлення кореневої системи мінералами і повітрям.
Хемопоніка – це схема вирощування рослин у пухкій органіці з 30-процентної ступенем розкладання. Строки використання органічного субстрату не перевищує двох років. Деякі види натуральних матеріалів вимагають попередньої підготовки – подрібнення, коригування реакції середовища. Наприклад, зниження рівня солей в кокосовому субстраті, подрібнення деревної кори. Мінеральний склад вноситься методом поверхневого поливу. Головна перевага полягає у відсутності спеціалізованого обладнання.
Ионитопоніка – метод вирощування в сложносоставном субстраті, що складається з 2 синтетичних іонообмінних смол. Обидва інгредієнта (катіоніт КУ-2 і аніоніт ЕДЕ-10П) характеризуються як міцні, хімічно стійкі до окислення на світлі або при високій температурі. Для поливу використовується чиста вода, тому що всі необхідні поживні речовини знаходяться в субстраті – штучно створеної ґрунті.
Аэропоніка – метод вирощування сільськогосподарських культур, не вимагає субстрату. Обприскування кореневої системи рослин живильним розчином відбувається через форсунки з рівними інтервалами, через кожні 12 до 15 хвилин. Цикл триває 5-7 секунд. Максимальний приплив кисню до коренів і постійне зволоження дають максимальну віддачу. Схема працює в автоматичному режимі, на випадок відключення електроенергії необхідний власний аварійний генератор.
Субирригація – спосіб підтоплення полягає, висадки рослин у водонепроникні піддони, наповнені водопроникними штучними субстратами. Розміщуються вони на полицях стелажів. Зволоження живильним розчином виробляється знизу. По закінченню подачі живильної суміші, її надлишки самопливом повертаються в бак.
До біохімічних принципам всіх видів вирощування гідропонних культур відносяться харчування коренів рослини з повітря киснем, поживного розчину изводы або субстрату, що заміняє грунт.
Ефективність методу вирощування рослин без грунту полягає у легкій доступності для коренів азоту, фосфору, калію, кальцію, заліза, мінералів та інших корисних речовин.
Виходячи з того, що саме неприємне і дорога справа в картопляному рослинництві – його зберігання, доведеться визнати, що гідропоніка відкриває перед підприємцями нові горизонти:
- Не потрібні склади, якщо товар відразу вирушає на реалізацію. Значить, і перебирати його не потрібно.
- Немає необхідності орати землю, забруднюючи атмосферу вихлопними газами, а воду річок стоками неорганічних добрив, масово вимиваються з грунту талими водами.
- Важка фізична праця на полі, при будь-яких погодних умовах, замінюється комфортним кліматом теплиці або іншого пристосованого приміщення.
- Праця картоплярства стає цілорічним, а не сезонним, що передбачає працівникам стабільний щомісячний дохід.
- Той же урожай, що виходить протягом літа з 50 Га, в теплицях за рік можна виростити на півтора гектарах.
Доводиться визнати, що гідропоніка – це стародавня технологія, яка буде вражати простотою і ефективністю. В сучасних умовах картоплю можна виростити навіть на Південному полюсі.
Опис послуг
Послуги тепличного, фермерського господарств і станцій культивування гідропонних культур полягають у постачанні якісного продукту харчування, чистого від пестицидів та інших, які накопичуються в коренеплоді, шкідливих для здоров’я людини речовин.
Точками збуту продукції можуть стати продовольчі магазини роздрібної торгівлі, сільськогосподарські виставки, ярмарки, ринки, точки громадського харчування, школи, дитячі садки, медичні стаціонари, будинки престарілих, табори і бази літнього відпочинку. Всі організації, де налагоджено щоденне харчування людей, можна розглядати в якості потенційних покупців сільськогосподарської продукції.
Залишається тільки переконати їх високій якості товару, чистоті та інших перевагах продукту. Вартість при цьому не є основним чинником, але вона автоматично буде нижче, ніж на аналогічну продукцію, що доставляються з дальніх районів. Доказом того, що картопля чистий, служить не тільки його зовнішній вигляд, але і харчової сертифікат. Для його отримання необхідно протестувати товар. Найкращою протекцією товару стане висновок фахівців інституту рослинництва.
Додатковий козир у руках виробника – це доставка певної ваги партії товару власним автотранспортом. Регулярні поставки – вигода, як для постачальника, так і для споживача. Налагоджені канали збуту – це взаємна довіра. Споживач впевнений в якості продукції, її смакові якості, а постачальник платоспроможності і чесності покупця.
Тривалість партнерських відносин між виробником сільськогосподарської продукції оптовим чи дрібнооптовим її набувачем дозволяє при щоденних або щотижневих постачання товару на точку, отримувати за готівковим або безготівковим розрахунком оплату великими сумами один, два рази на місяць. Але цей аспект повинен бути відображений в договорі між сторонами угоди і підкріплений накладними.
Аналіз ринку
Як не дивно, вивчення сельскохозяйственого ринку району необхідно починати з відвідин продовольчих магазинів, а ні з господарств, де вирощується картопля. Як правило, з великими постачальниками коренеплодів ще багато років тому укладено договори на великий опт з сільськогосподарськими складами, перераспределяющими товар між магазинами великої торговельної мережі.
Знайти товар місцевого виробництва, в поруч розташованих магазинах, стає вкрай складним завданням, навіть розвинені в аграрних районах. На полицях часто можна зустріти картоплю, привезений з дальніх куточків. Далеко не завжди у коренеплодів привабливий зовнішній вигляд. Відсутність обов’язкової сертифікації товарів, вирощених у фермерських господарствах, призвело до того, що хворий картопля потрапляє в торгову мережу.
Зрозуміло, що його купують гнилий, хворий, різану картоплю від безвиході. Необхідно з’ясувати у продавця, якими критеріями відбору продукції ґрунтується його товарознавець при виборі постачальника. Можливо, саме цей магазин потребує новому каналі поставки товару. Широкий асортимент магазину не показник того, що нові постачальники йому не потрібні, особливо якщо прибуток в ньому робиться за рахунок підняття цін, а як збільшення товарообігу.
Товарознавці – це джерело інформації про конкретної потреби кожного мікрорайону в картоплі. Десь статистика ведеться з розрахунку щоденних поставок, у великих магазинах розрахункові дані можуть бути надані за тиждень або місяць. Залишиться звести дані, щоб дізнатися конкретну цифру споживання картоплі, вирощеної конкретним способом.
Рівний сортова картопля зі слідами схожими на тонкий наліт золи, шлаку – це продукт тепличного вирощування без застосування складної дорогої установки. Перевага цього картоплі в тривалому терміні зберігання із збереженням смакових і поживних властивостей. Як правило, це рівні, практично однакові за формою та вагою бульби ранньостиглих сортів. Якщо привозять такий товар з поруч розташованих районів, то це серйозна заявка на конкуренцію.
найдорожчий картопля, який можна зустріти в магазині позиціонується як «митий». Дуже дивно в середині зими або навесні виглядає такий свіжий картопля поряд з тим, що вирощений під відкритим небом. Повірити в те, що його спеціально миють, вкрай складно. Це один з маркетингових ходів по просуванню бульб вирощених в аэропонной установці.
З’ясувавши потреба населення за потреби населення в картоплі, вирощеному в конкретних умовах, уточнивши готовність торгових точок приймати товар місцевого виробництва на реалізацію, можна приступати до детальної розробки плану.
Маркетинговий план
Картопля не потребує реклами, кількістю страв, приготованих з нього, нікого не здивуєш. Залишається правильно піднести свій товар. Не потрібно переконувати обивателя в тому, що картопля митий. За великим рахунком, його мили через кожні 15 хвилин протягом всього часу перебування в камері вирощування. Гола правда може насторожити багатьох, за рахунок чого кількість споживачів знизиться. Відсутність інформації в ЗМІ веде до того, що споживач не готовий у повній мірі прийняти деякі способи вирощування картоплі.
З бульбами, які виглядають надто свіжими для конкретного часу року, але мають на шкірці подобу залишків землі, справа йде простіше. Їх можна продавати як свіжий урожай, вирощений в теплиці, що теж якоюсь мірою відповідає правді. Щоб просувати затребуваний товар, достатньо передбачити зручність для покупця – фасування в сітки або паперові пакети з віконцем.
Виробничий план
Адміністрацією області схвалено виділення під фермерське господарство земельних ділянок загальною площею 50 га в оренду на 99 років за фіксованою вартістю 650 гривень за гектар на рік (з правом викупу).
13 га із загального обсягу – закинуті орні землі, так і незатребувані після пари протягом багатьох років. Їх планується весняний сівши використовувати під посадку картоплі – 14 Га під скоростиглий сорт «Снігур» і 20 Га під картоплю пізнього дозрівання «Невський».
2 Га землі, виділеної в лісовому масиві, залишаться під покоси, зважаючи на необхідність утеплення бетонних гуртів природними матеріалами. 1 Га землі залишається під:
- Будівництво металевого гаража.
- Складських приміщень:
- Тенту для просушування картоплі і його сортування.
На розпродаж обладнання, що ліквідується радгоспу планується придбання, за залишковою вартістю, колісного трактора ДТ-75 з доданою змінним обладнанням та бортового вантажівки ГАЗ-53. Віддаленість від великих міст і затребуваних місць відпочинку становить не менше 200 км, що значно знижує оплату за оренду земельного наділу. Ринок збуту товару з найменшими транспортними і тимчасовими витратами забезпечуються за рахунок населення 5 міст (з населенням 80 – 92 тис. чоловік), що знаходяться в радіусі 50 км від території виробництва товару.
Провести реєстрацію селянсько-фермерського господарства за формою оподаткування ЕСХН. Побудувати до 1 квітня сховище насіннєвого матеріалу, тік. Закупити до 15 квітня елітного насіння картоплі, обраних сортів, і добрива. Без прив’язки до конкретної дати, звести утеплений ангар-гараж з обшивкою профилирированным листом.
Організаційний план
Через сезонності проведення основних робіт, планується залучення в колектив персоналу, що має кілька суміжних професій.
- Тракторист-механік.
- Агроном-селекціонер.
- Бухгалтер, діловод, працівник відділу збуту, власник бізнесу – в одній особі.
- 5 різноробочих (сезонних).
При нестачі робочих рук на час збирання врожаю, планується залучення місцевого населення по відрядній оплаті. Закінчити формування штату до 15 квітня. Всі етапи сільськогосподарських робіт проводяться згідно растениеводческому календарем і науково розробленими технологіями культивування обраних сортів.
Фінансовий розділ
Щорічні витрати на виробництво картоплі в господарстві з найманими працівниками
№ | Стаття витрат | Сума на рік (в рублях) |
---|---|---|
1 | Оренда землі | 32 500 |
2 | Заробітна плата | 330 000 |
3 | Преміальний фонд | 27 500 |
4 | Придбання витратних матеріалів | 55 000 |
5 | Купівля насіннєвого матеріалу | 112 500 |
Пояснення:
- Додаткові виплати здійснюються за результатами сезону з урахуванням КТУ і ККД кожного працівника.
- Витратні матеріали – паливно-мастильні матеріали, запчастини для ремонту техніки, добрива.
- Вартість закупівлі 1,5 тонн садивного матеріалу актуальна на лютий 2018 року.
Разові витрати при відкритті бізнесу:
- Придбання і відновлення списаної техніки 68 000 грн..
- Будівництво сільськогосподарських будівель 32 000 грн.
- Реєстрація підприємства.
Витрати на відкриття бізнесу, без урахування заробітної плати, не виходять за межі 3 мільйонів гривень. При обіцяної врожайності (усереднений показник) 2700 кг з гектара очікувана віддача не менше 135 тонн картоплі. При планової середньої вартості з урахуванням сезонних коливань ціни, виручка за товар становитиме 2 700 000 грн.
Цей бізнес окупиться за один рік при сприятливому збігу обставин.
Фінансовий розділ тепличного картофелеводческого господарства
Спосіб вирощування картоплі в тепличному господарстві обраний з висаджуванням бульб в грядки, що виключає стадію підгортання. Відсутність ґрунтообробної техніки дає економію на закупівлю паливно-мастильних матеріалів.
Періодичні витрати
№ | Стаття витрат | Сума на рік (в гривнях) |
---|---|---|
1 | Оренда 5 Га землі | 2 000 |
2 | Договір з водоканалом | 5 000 |
3 | Оплата електроенергії і водопостачання (за лічильниками) | ≈ 30 000 |
4 | Оновлення насіннєвого фонду | 2 700 |
5 | Закупівля збалансованих рідких концентратів добрив | 6 000 |
6 | Оплата податків | 6% від чистого прибутку |
7 | Зарплата бухгалтера (аутсорсинг) | 9 000 |
Одноразові витрати
№ | Стаття витрат | Сума на рік (в гривнях) |
---|---|---|
Закупівля готових комплектів теплиць | 625 000 | |
1 | Бетонування основ під теплиці | 15 000 |
2 | Закупівля і прокладка підігрівають землю кабелів | 6 000 |
3 | Проведення електропроводки (з установкою люмінесцентних світильників) до тепличного комплексу | 30 000 |
4 | Збірка зрошувальної автоматичної системи | 7 000 |
5 | Установка накопичувального резервуара для води | 8 000 |
6 | Відсипання гравієм підходів до теплицям | 5 000 |
7 | Не враховані витрати | 10 000 |
8 | Реєстрація виробництва | 1 250 |
За попередніми підрахунками при цілорічному вирощуванні картоплі виходить 7 повноцінних врожаїв, що дорівнює ≥ 245 тонн сортового картоплі, а це валовий дохід, що перевищує 6 000 000 гривень. Окупається бізнес протягом 1,5 років.
Таблиця витрат станції вирощування картоплі без грунту доповнюється статтею на придбання субстрату, трохи дорожче будуть коштувати живильні розчини. Інші розрахунки, зроблені для тепличного господарства, актуальні для методу вирощування гідропонних культур.
Аналіз та страхування ризиків
Головними ризиками в картоплярстві є захворювання, здатні частково або повністю знищити врожай. Головна страховка – це попередження хвороб. Профілактична обробка ґрунту від збудників хвороби лише в тому випадку дасть належний ефект, якщо вся партія насіннєвої картоплі чиста. Таку гарантію з повною відповідальністю можуть дати тільки науково-дослідні центри картоплярства. Купувати посадковий матеріал необхідно в спеціалізованих магазинах при наукових центрах.
Відмова одного чи кількох магазинів від прийому товару на реалізацію не причина впадати у відчай. Бортовий автомобіль з 3 тоннами картоплі у великих мішках спорожніє досить швидко, навіть при незначній різниці з магазинної вартістю в 1-2 рубля. Враховуючи процентне співвідношення закупівельною і роздрібною ціни, такий спосіб продажу виявиться більш вигідним для виробника.
Єдина перешкода для торгівлі картоплею з відкритого кузова автомобіля – t повітря нижче — 5° C. При такій температурі картопля набуває солодкуватий смак – це не резервний вихід зі сформованої ситуації, а прямої шкоди власному бізнесу. Вартість картоплі взимку і навесні практично не змінюється. Принаймні, він до нового врожаю не стане дешевше. Подбавши про якісний сховище і систематичної планової перебиранні товару можна уникнути значних втрат коренеплодів.
Правильна вологість і постійна температура повітря в овочесховищі допоможуть зберегти картоплю з гарним товарним виглядом і прекрасними смаковими якостями до нового врожаю. Значить, його можна буде продати з настанням весни.
Висновок
Картоплярство може бути нерентабельним при спробах підприємця заощадити на покупці перевіреного насіннєвого матеріалу, небажання прислухатися до аргументів науковців, які розробляють оптимальні рішення з підбору сорти картоплі та добрива для нього з урахуванням якості грунту. Вирощування картоплі – це той вид бізнесу, який можна розширювати поступово, добудовуючи і обладнавши щорічно 1-2 теплиці.
Голова СФГ про вирощування та реалізації картоплі