Полуниця – це смачна, соковита і відома ягода, уживана в сирому вигляді або використовується для приготування варення, тортів чи інших страв. Вона виступає як уособлення літа і радості, сонця і легкості. Користується попитом не тільки в дітей, але і у дорослих, тому вона завжди затребувана. Полуниця в теплиці круглий рік як бізнес — це цікаве, вигідне і надійне справу. Однак перед початком роботи рекомендується скласти бізнес-план по вирощуванню полуниці і вивчити основні особливості процесу, щоб переконатися в доцільності його здійснення в конкретному регіоні.
- Загальний опис проекту
- Цілі та завдання
- Вибір сорту
- Вибір способу вирощування
- Аналіз галузі
- Аналіз регіону
- Аналіз конкурентів
- Аналіз ризиків
- Маркетинговий план
- Виробничий план
- Необхідні площі
- Обладнання та інвентар
- Саджанці та інші матеріали
- Запилення і догляд за ягодою
- Організаційний план
- Потрібний персонал
- Оформлення бізнесу
- Графік відкриття
- Фінансовий план
Загальний опис проекту
Полуниця – це дійсно одна з найбільш затребуваних ягід. На неї встановлюється високий попит не тільки в літній час, але і навіть взимку, так як вона дозволяє відчути смак літа, а також насолодитися незвичайним ароматом і смаком.
Якщо спочатку налагодити хороші канали збуту, то після кожного отримання врожаю буде продана вся полуниця. Важливо розібратися в особливостях її вирощування. Вона є багаторічною культурою, размножаемой вусами, тому спочатку купуються здорові і міцні саджанці, з яких далі самостійно вирощується полуниця.
Цілі та завдання
Метою відкриття бізнесу є отримання великого і стабільного бізнесу, що приносить високий дохід протягом усього року. Для досягнення цієї мети виконуються завдання:
- Знаходиться оптимальне місце для роботи, віддалене від міста і доріг.
- Обладнуються теплі, добре провітрювані і освітлювані на протязі усього дня теплиці.
- Купуються здорові саджанці.
- Їм цілий рік забезпечується правильний догляд.
- Налагоджуються канали збуту.
При досягненні цих завдань гарантується отримання прибутку від роботи.
Вибір сорту
Полуниця представлена в декількох сортах, причому всі вони володіють своїми особливостями, тому при виборі бажано орієнтуватися, щоб вирощені ягоди були великими, соковитими, смачними і красивими. Найбільш часто для вирощування в теплицях вибираються сорти:
- Кама.
- Воля.
- Ельсанта.
- Кембридж.
Крім вибору сорту, важливо визначитися зі способом його вирощування, так як для цього використовуються різні унікальні технології.
Вибір способу вирощування
Для полуниці вибирається один з кількох методів вирощування:
Метод вирощування | Його особливості |
---|---|
Публічний | Передбачає вирощування ягоди на відкритому грунті в літній час без застосування теплиць. У цьому випадку забезпечується при необхідності тільки полив. Взимку культура вкривається для запобігання її промерзання. Восени видаляються вуса і проводяться інші профілактичні роботи. Цей метод зазвичай використовується для отримання полуниці, призначеної для власного споживання, так як взимку відсутній урожай і дохід. |
Тепличний | Використовується великими підприємцями, що володіють значними коштами для облаштування великих теплиць на значній території. Вони зазвичай використовуються цілий рік. Обладнуються опалювальної та вентиляційної системою, а також створюється штучний полив. У зимовий час забезпечується хороше освітлення. Такий бізнес вимагає серйозних початкових вкладень. |
Голландський | Застосовується багатьма підприємцями, так як цей спосіб зручний, ефективний і не вимагає істотних витрат. Передбачає використання спеціальних мішків для висадки полуниці. Їх довжина зазвичай перевищує 2 метри, причому вони повністю заповнюються якісним грунтом. В мішках робляться отвори, діаметр яких дорівнює 8 см, причому саме в них висаджуються пагони в шаховому порядку. До плюсів способу відноситься висока ефективність, так як на невеликій ділянці вирощується багато полуниці. Допускається займатися цим процесом в гаражі і навіть вдома. |
Таким чином, вибір способу залежить від фінансових можливостей підприємця, а також від планованого обсягу вирощування полуниці.
Аналіз галузі
Щоб оцінити доцільність і прибутковість планованої роботи, слід провести дослідження галузі. Буде отримана інформація про конкурентів і можливих ризиків.
Аналіз регіону
Перед початком роботи слід вивчити ринок, щоб визначити:
- Наявність і кількість конкурентів.
- Цільову аудиторію.
- Передбачуваний попит на продукцію.
- Вартість полуниці в різний час року.
На підставі цієї інформації оцінюється доцільність запланованої роботи.
Аналіз конкурентів
Практично в кожному регіоні країни існують підприємці, що займаються вирощуванням полуниці. Тому слід визначитися:
- Скільки конкурентів є на ринку.
- Які способи використовуються ними для вирощування полуниці.
- Хто виступає в якості їх постійних покупців.
- Працюють вони цілий рік або тільки влітку.
Після оцінки конкурентів є можливість скористатися їх недоліками в свою користь.
Аналіз ризиків
Важливо оцінити ризики та переваги діяльності, до яких відноситься:
Ризики | Переваги |
---|---|
В зимовий час витрачається багато коштів на комунальні послуги | Швидка окупність вкладень |
Потрібні суттєві первинні вкладення, якщо планується займатися діяльністю круглий рік | Можливість займатися діяльністю круглий рік |
Тепличні ягоди відрізняються за смаком від тих, що вирощені у відкритому ґрунті. | Легкість вирощування полуниці |
Відсутність необхідності у величезних площах | |
Висока рентабельність, а особливо це актуально взимку за рахунок високої вартості ягід |
Плюсів у діяльності досить багато, тому якщо грамотно організувати її, то вона буде джерелом високого і постійного доходу.
Маркетинговий план
Полуниця – це продукт швидко псується, тому навіть до отримання врожаю необхідно налагодити канали збуту. Для цього враховуються особливості:
- Допускається продавати її не лише приватним особам, але і різним компаніям, що займаються створенням кондитерських виробів.
- Продається полуниця не тільки у свіжому вигляді, але і в переробленому.
- Можна організувати власні невеликі точки продажу.
- Налагоджуються контакти з магазинами, ресторанами та іншими закладами громадського харчування.
Виробничий план
Важливим моментом ефективної роботи є пошук земельних ділянок для роботи, а також садивного матеріалу. Вибирається і купується якісне обладнання та інвентар.
Необхідні площі
Спочатку визначається, яким способом буде вирощуватися полуниця. Для великого бізнесу актуально придбати або взяти в оренду суттєвий за розміром земельну ділянку. Бажано, щоб він був на віддалі від міста, заводів і залізниць.
На ділянці облаштовуються теплиці з необхідним обладнанням для роботи.
Обладнання та інвентар
Найбільш вигідним вважається вирощування полуниці круглий рік з використанням теплиць. Для цього виконуються такі дії:
- Купуються або будуються самостійно теплиці, причому найбільш популярними вважаються конструкції зі скла або полікарбонату.
- Оскільки робота буде здійснюватися і в зимовий час, то купується обладнання для обігріву, вентиляції, поливу і освітлення.
- Створюється пункт охорони при необхідності.
- Купується інвентар для земляних робіт, наприклад, лопата, сапка і ін
Саджанці та інші матеріали
Бажано для цілорічної роботи вибирати сорти, що дають кілька врожаїв за один рік.
Купуються готові саджанці в перевіреному і надійному розпліднику, а подальше розмноження вусами буде здійснюватися своїми силами. Один саджанець у розпліднику коштує від 40 до 80 гривень.
Додатково слід придбати добрива або інші хімічні речовини для підвищення врожайності.
Запилення і догляд за ягодою
Якщо розібратися в правилах догляду за полуницею, то її вирощування буде простим і зрозумілим процесом:
- Підготовляється ґрунт, для чого здійснюється його розпушування.
- Вносяться мінеральні добрива.
- Висаджуються саджанці.
- Кожні два тижні вносяться добрива.
- Здійснюється регулярно профілактика різних захворювань.
- У міру необхідності поливаються рослини, причому оптимальним вважається крапельний полив.
- У період цвітіння важливо встигати запилювати кущики штучним способом, для чого пилок переноситься за допомогою пензлика з тичинок на товкачики, причому робиться це над кожним кущем щодня вранці.
Грамотний догляд гарантує отримання якісного і гарного врожаю.
Організаційний план
Для великого бізнесу потрібні надійні і кваліфіковані працівники. Важливо офіційно оформити бізнес, а також розрахувати передбачуваний графік відкриття справи.
Потрібний персонал
Якщо на перших етапах роботи засівається невелика площа полуницею, то догляд за ними може здійснюватися своїми силами. Також вона може самостійно продаватися підприємцем.
У міру розвитку бізнесу важливо наймати помічників, а також можна відкрити власну торгову точку, де буде працювати найманий продавець. Реєструється для роботи ІП, а також вибирається спрощена система оподаткування, тому впоратися з документацією перший час може сам підприємець.
Оформлення бізнесу
Важливо працювати офіційно, для чого здійснюється реєстрація бізнесу. Для цього вибирається ІП, а також податок ЕСХН.
Якщо господарство є маленьким, то допускається працювати без реєстрації, проте в цьому випадку не вийде співпрацювати з різними організаціями громадського харчування або іншими великими покупцями.
Графік відкриття
Відкрити цей бізнес досить просто, для чого потрібно близько трьох місяців:
- Пошук земельної ділянки – 1 тиждень.
- Реєстрація бізнесу – 2 тижні.
- Купівля та встановлення теплиць – 3 тижні.
- Придбання та монтаж обладнання для теплиць – 2 тижні.
- Пошук працівників – 1 тиждень.
- Купівля саджанців – 1 тиждень.
- Висаджування саджанців – 1 тиждень.
Після виконаних дій треба почекати врожаю, продаючи який, забезпечується отримання високого прибутку.
Фінансовий план
Для організації бізнесу, заснованого на вирощуванні та продажу полуниці, потрібно 592 тис. грн.:
- Оренда земельної ділянки за місяць – 40 000.
- Купівля теплиць та обладнання для них – 300 000.
- Придбання саджанців та добрив – 250 000.
- Реєстрація бізнесу – 2 000.
Щомісячні витрати дорівнюють 138 тис. грн.:
- Оренда землі – 40 000.
- Купівля добрив – 30 000.
- Заробітна плата працівників – 45 000.
- Комунальні платежі – 15 000.
- Податки – 8 000.
В зимовий час 1 кг полуниці коштує близько 600 грн., а влітку 250 грн. В середньому в місяць чистий прибуток може досягати 150 тис. грн., що вважається хорошим результатом підприємницької діяльності. Окупаються вкладення буквально за один отриманий урожай. Щоб уникнути проблем з теплицями, рекомендується наймати на роботу охоронців.
Таким чином, бізнес, заснований на вирощуванні полуниці – це цікава і перспективна діяльність, що здійснюється будь-яким підприємцем. Вона може стати джерелом гарного прибутку, якщо ретельно розібратися в ній і відразу налагодити канали збуту, щоб вирощена ягода відразу була продана покупцям.