Автомат з продажу розігрітих пончиків в упаковці — цікавий вид бізнесу, який об’єднує дві перспективних ніші такі як вендінг і фаст-фуд.
Характеризується відносно не великими вкладеннями і швидким терміном окупності. Вкрай актуальна діяльність в умовах кризи.
- Капітальні вкладення: 13575 $;
- Середньомісячна виручка 5050 $;
- Чистий прибуток: 2900 $;
- Окупність: 5,2 місяці.
- Бізнес модель
- Устаткування
- Виробниче обладнання
- Устаткування для реалізації
- Рекомендовані місця розміщення торгових автоматів
- Принцип роботи торгових автоматів DONUTERY
- Сильні сторони бізнесу
- Організаційна форма
- Система оподаткування
- Загальна штатний розклад
- Режим роботи
- Техніко-економічне обґрунтування проекту
- Розрахунок окупності обладнання (3 апарати) з урахуванням ряду факторів
- Розрахунок окупності з врахуванням розглянутих умов
Бізнес модель
Суть бізнесу полягає в організації цеху з виготовлення пончиків з подальшим збутом через мережу торгових автоматів.
Дана схема дозволить скоротити витрати на реалізацію (немає зарплати продавцям, мінімальна оренда), плюс зведений нанівець ризик крадіжки при реалізації готової продукції.
Устаткування
Виробниче обладнання
Пончиковий автомат ПРФ-11/900 – 1900 $.
Тістоміс МТМ-65МНА – 900 $.
Інвентар та інше обладнання – 470 $.
Устаткування для реалізації
Donuttery – 3400 $ (10200 $ за 3 штуки).
Разом витрати: 13600 $.
Рекомендовані місця розміщення торгових автоматів
DONUTERY є стандартним вендінговим апаратом, для розміщення якого необхідна площа не більше 1 квадратного метра, завдяки чому встановити його можливо навіть в невеликому приміщенні. Обов’язкова наявність електропостачання.
Оптимальні варіанти установки:
- Супермаркети;
- Торгово-розважальні центри;
- Парки відпочинку;
- Офісні центри
- Авіа, авто та залізничні вокзали;
- Станції метро;
- АЗС;
- Автомийки;
- Промислове підприємство;
- Стадіони;
- Студентські містечка;
- Кінотеатри.
Принцип роботи торгових автоматів DONUTERY
Пончики, розфасовані в бокси, завантажуються вертикально в касети. З касети пончики потрапляють в СВЧ-піч, де рівномірно прогріваються, після чого доставляються в зону видачі. Весь процес займає менше хвилини.
Представлений автомат має модульну конструкцію, і досить простий в обслуговуванні, відрізняється високою надійністю. Система онлайн-моніторингу дозволяє повідомляти власника апарату про кожну покупку і дозволяє заздалегідь планувати завантаження.
Сильні сторони бізнесу
- Відносно низька вартість апарату, в порівнянні з іншими видами вендінгового обладнання, орієнтованого на приготування їжі.
- Низька конкуренція, а точніше, практично повна її відсутність у багатьох регіонах України.
- Простота обслуговування апарату: час для повного завантаження та інкасації займає не більше 15 хвилин.
- Більш низькі витрати в порівнянні з традиційною моделлю здійснення діяльності (реалізація через торгову мережу).
- Цікавий спосіб реалізації продукції (пончики продаються розігрітими, буде користуватися попитом серед молоді).
Організаційна форма
Оптимальною організаційно-правовою формою для підприємства є індивідуальний підприємець або ТзОВ.
Система оподаткування
Режим оподаткування: УСН, оподатковуваний база — доходи мінус витрати, податок 15%.
Загальна штатний розклад
Кількість | Оклад, $ | Сума, $ | |
Власник бізнесу | 1 | 500 | 500 |
Пекар | 2 | 250 | 500 |
Водій-оператор | 1 | 550 | 550 |
Разом фонд оплати праці | 4 | 1550 |
Режим роботи
Виробництво з виготовлення пончиків буде працювати сім днів на тиждень.
З 00:00 до 10:00 для працівників (пекар) безпосередньо пов’язаних з виготовленням пончиків. Працюють позмінно, два дня через два.
З 7:30 до 16:30 для співробітників (керуючий, водій-оператор), які займаються обслуговуванням торгових автоматів. Дані співробітники будуть працювати на 5 денному робочому тижні, а на вихідні виходити по черзі.
Техніко-економічне обґрунтування проекту
Розрахунок окупності обладнання (3 апарати) з урахуванням ряду факторів | |||||
Показник ($ за одиницю) | Перший місяць | Другий місяць | Третій і наступні місяці | ||
Кількість працюючих автоматів | 0,05 | 0,05 | 0,05 | ||
Кількість днів роботи | 0,52 | 0,52 | 0,52 | ||
Середньодобова кількість продаж | 1,05 | 1,4 | 1,4 | ||
Сума кількості продаж за місяць | 95 | 125 | 125 | ||
Прибуток за місяць | 0,7 | 3780 | 5050 | 5050 | |
Витрати на інгредієнти | 0,05 | 280 | 380 | 380 | |
Орендні платежі | 70 | 210 | 210 | 210 | |
Податкові платежі (за 1 апарат) | 18 | 52 | 53 | 53 | |
Упаковка | 0,06 | 330 | 440 | 440 | |
Заробітна плата пекарю | 5,7 | 520 | 520 | 520 | |
Заробітна плата оператору | 6,1 | 550 | 550 | 550 | |
Сума витрат | 1950 | 2150 | 2150 | ||
Сума прибутків | 1830 | 2890 | 2890 | ||
Розрахунок окупності з врахуванням розглянутих умов | |||||
Вартість апаратів (3 одиниці) і обладнання | Період окупності (в місяцях) | ||||
13585 $ | 5,1 |
За рахунок мінімальних витрат на реалізацію, описуваний вид діяльності є актуальним до відкриття в поточних ринкових реалія (тобто під час кризи).
Для міст з населенням більше одного мільйона чоловік термін повернення інвестицій нам бачиться протягом 10-14 місяців, для інших варіантів термін окупності може становити 18 — 24 місяці. Але при цьому, пропонована модель бізнесу дуже цікава.Коментар від фахівця: На наш погляд відображені витрати лише умовно відображають необхідні витрати на відкриття даної діяльності (в реальності капітальні вкладення будуть на порядок більші). Термін окупності в 5 місяців малоймовірний (особливо якщо говорити про підприємців, які тільки починають бізнес).