Бізнес з вирощування зелені (бізнес-план)

Тепличні види бізнесу вважаються досить затребуваними, так як дають можливість підприємцям отримувати дійсно високий дохід. Найбільш часто вибирається вирощування зелені в теплиці як бізнес, так як вона завжди є затребуваною, а також на неї встановлюється висока вартість при мінімальних зусиллях на вирощування. Запропонований бізнес-план з вирощування зелені описує основні етапи організації своєї справи.

Бізнес-план з вирощування зелені

Загальний опис проекту

Основною метою бізнесу є отримання прибутку за рахунок вирощування та ефективної продажу зелені. Даний бізнес при оптимальному налагодженні збуту може стати відмінним способом отримання високого та стабільного доходу. Щороку кількість бажаючих харчуватися правильної і здоровою їжею, збільшується, тому зростає попит на зелень.

Цілі та завдання

Для досягнення основної мети, в якості якого виступає створення великого, розвиненого і прибуткового бізнесу, необхідно реалізувати правильно всі завдання:

  • Правильний вибір місця розташування ділянки, де планується здійснювати діяльність.
  • Вибір затребуваною зелені для вирощування.
  • Формування оптимальних умов для роботи.
  • Знаходження надійних, стабільних і вигідних каналів збуту.

При виконанні цих завдань досягається основна мета створення бізнесу.

Важливо! Значущим моментом вважається реалізація зелені, так як вона володіє обмеженим терміном придатності, тому буквально через кілька днів після збору втрачає свій свіжий і гарний зовнішній вигляд, тому покупці зобов’язані відразу після зрізання готового продукту забирати його.

Яку зелень можна вирощувати?

Підприємець самостійно визначає, яка зелень може вирощуватися, причому при наявності значної території для посадки досить ефективно може вирощуватися різна зелень. Вибір повинен ґрунтуватися на пропозиції в регіоні, так як якщо конкуренти вирощують багато базиліка, то рекомендується звернути уваги на іншу зелень. Найбільш часто вибираються:

Вид зеленіОсобливості її вирощування
КріпНайбільш поширена і часто вживається в їжу зелень, що користується попитом серед багатьох росіян. Плюсом її вирощування вважається невибагливість і легкість вирощування, а також вона росте навіть в холодних регіонах. Перед посадкою насіння неодмінно замочуються. До мінусів вибору цієї зелені відноситься те, що більшість конкурентів так само обирають її для вирощування.
ЦибулюЧасто купується зелень, що відноситься до однорічним сортам. Існує 4 види цибулі: солодкий і напівсолодкий, а також гострий і напівгострий. Останній вид вибирається найбільш часто для вирощування, оскільки дозріває рано, а також дає хороший урожай. Він користується попитом серед численних покупців.
СалатВикористовується в процесі приготування різних страв, тому на нього встановлюється хороший попит. Продукт добре засвоюється і містить багатьма корисними мікроелементами. Салат стійкий до зміни температури і холоду, а також швидко дозріває. Для його вирощування не потрібно приділяти роботі занадто багато часу.
ПетрушкаМає прекрасні смакові якості і збагачена вітамінами, тому часто купується людьми. Вважається простий і невибагливою у вирощуванні.

При наявності можливості допускається вирощувати всі перераховані вище види зелені.

Популярні види зелені для вирощування

Вибір способу вирощування

В залежності від запланованого масштабу діяльності вибирається один із способів її ведення:

  • У квартирі. Для цього зазвичай виділяється балкон, є обігрівається приміщенням. У ньому встановлюються ящики або горщики, використовувані для вирощування зелені. Найбільш прибутковою така діяльність буде в зимовий час, коли попит на свіжу зелень перевищує пропозицію.
  • На садовій ділянці. Якщо є дача, розмір якої не менше 5 соток, то можна зайнятися бізнесом на цій території. Однак робота буде приносити дохід в літній час, а взимку доведеться припиняти діяльність.
  • У теплицях або парниках. Цей бізнес вже відноситься до повноцінної підприємницької діяльності. Для роботи наймаються працівники, а також завчасно налагоджуються канали збуту. Продається зелень не тільки кінцевим споживачам, але і магазинам, а також закладам громадського харчування.

Вирощування зелені в теплиці

Якщо планується отримувати від роботи хороший дохід, то вибирається третій спосіб вирощування.

Важливо! Для ведення тепличного бізнесу потрібні досить значні первісні вкладення.

Аналіз галузі

Аналіз проводиться своїми силами чи з допомогою консалтингових фірм. Він дозволяє дізнатися насиченість ринку, кількість конкурентів та ризики роботи.

Аналіз ринку

Перед початком вкладення коштів у відкриття бізнесу рекомендується проаналізувати ринок певного регіону, щоб отримати інформацію:

  • Кількість конкурентів на ринку.
  • Їх пропозиції.
  • Попит на продукцію в різні пори року.
  • Підводні камені і ризики.

Володіючи цими даними, досить легко можна випередити доцільність роботи, а також вирішити, якими особливостями вона повинна володіти.

Аналіз конкурентів

В якості конкурентів виступають як великі компанії, так і приватники, які вирощують зелень в домашніх умовах. Важливо вивчити:

  • Їх кількість.
  • Яку зелень вони продають.
  • Працюють сезонно або цілий рік.
  • Які встановлюють ціни.

Аналіз конкурентів на ринку зелені

В результаті вдається отримати дані про те, яка продукція користується попитом, а також якими способами можна залучити покупців, враховуючи недоліки інших продавців.

Аналіз ризиків

Перед початком діяльності важливо вивчити ризики, що виникають в процесі роботи:

  • Висока конкуренція.
  • Неможливість встановити низькі ціни за рахунок дорогого обігріву теплиць.
  • Зниження попиту через зменшення купівельної спроможності.
  • Виникнення проблем в працездатності обладнання в теплиці.

Зелень відноситься до продуктів харчування, тому попит на неї падає рідко, тому навіть при наявності багатьох ризиків бізнес, заснований на її вирощуванні, вважається стабільним і вигідним.

Маркетинговий план

Оскільки вирощується продукція, що вживається в їжу, то вона повинна продаватися відразу після зрізання, так як інакше швидко втрачає привабливий зовнішній вигляд і смакові якості.

Просувати продукцію рекомендується наступними способами:

  • Створення свого сайту в інтернеті.
  • Розсилка комерційних пропозицій різних магазинах і закладах громадського харчування.
  • Відкриття невеликих торгових точок на ринках регіону.Продаж зелені на ринку
  • Безпосереднє спілкування з різними невеликими торговими точками, які можуть виступати в якості посередника між виробником і безпосередніми споживачами зелені.

Виробничий план

Вирощування зелені проводиться на відповідних земельних ділянках з родючим ґрунтом, тому важливо грамотно вибрати територію. Підбирається обладнання для роботи, а також набувається якісний посадковий матеріал.

Необхідні площі

Оптимальним вважається вирощування зелені в теплиці, а для цього важливо знайти відповідний земельну ділянку. До нього пред’являються певні вимоги:

  • Достатня площа для розташування потрібного кількості теплиць.
  • Висока якість землі.
  • Віддаленість від міста, залізниці, автостради або заводів.
  • Можливість облаштування охорони.

Якщо планується брати землю в оренду, то важливо укладати контакт на довгий термін.

Обладнання та інвентар

Для здійснення діяльності знадобиться:

  • Не менше 5 теплиць, зроблених з полікарбонату, скла або акрилу.Теплиця для вирощування зелені
  • Обладнання для обігріву, вентиляції, поливу та освітлення зелені в теплицях.
  • Інвентар для земляних робіт.
  • Якщо земля на ділянці непридатна для планованої роботи, то придбавається родючий грунт.
Важливо! Особливо багато уваги приділяється придбанню обладнання для облаштування теплиць, оскільки від нього залежить урожай.

Купівля саджанець, насіння та інших матеріалів

Вирощувати зелень можна з допомогою цибулин або розсади, а також допускається користуватися насінням, высаживаемыми у відкритий грунт.

Купувати весь посадковий матеріал необхідно виключно у перевірених продавців, оскільки інакше велика ймовірність відсутності сходів. Для підвищення врожайності купуються різні якісні добрива. Для захисту зелені від шкідників або хвороб купуються спеціальні профілактичні засоби.

Розсада для вирощування зелені

Технологія вирощування зелені

Даний процес вважається простим, тому з ним впорається кожен чоловік. Враховуються важливі моменти роботи:

  • Готуються оптимальні умови для зелені у теплицях, щоб був отриманий хороший урожай літом і взимку.
  • Насіння перед висадкою попередньо замочуються.
  • Для них робляться поглиблення в землі.
  • Укладаються насіння на оптимальній відстані один від одного.
  • Саджанці зазвичай висаджуються в шаховому порядку.
  • Важливо грамотно поливати рослини, забезпечувати їм оптимальну температуру і хороше освітлення.
Важливо! Досить популярною вважається технологія вирощування, звана гідропонікою, однак для цього важливо організувати нестандартні умови для рослин.

Організаційний план

Великий бізнес вимагає наявності найманих працівників, а також необхідно офіційно зареєструвати справу. Розробляється планований графік відкриття.

Потрібний персонал

На перших етапах робіт можна виконувати всі дії самостійно. По мірі розвитку бізнесу наймаються помічники, а також можна взяти в штат агронома.

Для ведення звітностей по компанії наймається бухгалтер.

Оформлення бізнесу

Допускається ведення даної справи без офіційної реєстрації, однак у цьому випадку збут може бути налагоджений лише приватним особам.

Якщо планується співпрацювати з великими організаціями, що виступають у якості посередників, то бажано оформити бізнес.

Графік відкриття

Відкрити такий бізнес можна за пару місяців:

  • 1 місяць – реєстрація компанії, покупка і установка теплиць, придбання обладнання для вирощування зелені.
  • 2 місяць – пошук працівників, придбання саджанців, їх висадка, пошук каналів збуту.

Таким чином, через два місяці можна отримати вигідний і стабільний бізнес з вирощування та продажу зелені.

Фінансовий план

Для відкриття даного бізнесу знадобиться 470 тис. грн.:

  • Купівля 5 теплиць – 200 000.
  • Їх облаштування і оснащення необхідним обладнанням – 200 000.
  • Купівля інвентарю для земельних робіт – 50 000.
  • Придбання садивного матеріалу та добрив – 20 000.

Щомісячні витрати дорівнюють 133 тис. грн.:

  • Оренда землі – 20 000.
  • Купівля садивного матеріалу – 15 000.
  • Придбання добрив та інших речовин для ефективного вирощування зелені – 10 000.
  • Заробітна плата персоналу – 70 000.
  • Комунальні платежі – 10 000.
  • Податки – 8 000.

Як заробити на вирощуванні зелені

Щомісячна прибуток в літній час може досягати 70 тис. грн., а взимку 200 тис. грн. Окуповуються вкладені кошти за півроку ефективної роботи.

Таким чином, відкриття бізнесу, заснованого на вирощуванні та продажу зелені – це ефективна і цікава діяльність. Вона може приносити підприємцю високий прибуток, якщо правильно організувати збут, а також вирощувати якісну, привабливу і затребувану продукцію.

Вирощування зелені «на потік»

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Волтер Ньюман/ автор статьи
Бізнесмен, громадянин США. Був власником мережі ресторанів в Каліфорнії. Переїхав в Україну 2015 року, запустив бізнес з продажу автомобілів і декілька стартапів. Веду блог biznes-plan.com.ua, де розповідаю все про відкриття своєї справи і відповідаю на запитання читачів.
Сподобалась стаття? Поділись з друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: