Тепличні види бізнесу вважаються досить затребуваними, так як дають можливість підприємцям отримувати дійсно високий дохід. Найбільш часто вибирається вирощування зелені в теплиці як бізнес, так як вона завжди є затребуваною, а також на неї встановлюється висока вартість при мінімальних зусиллях на вирощування. Запропонований бізнес-план з вирощування зелені описує основні етапи організації своєї справи.
- Загальний опис проекту
- Цілі та завдання
- Яку зелень можна вирощувати?
- Вибір способу вирощування
- Аналіз галузі
- Аналіз ринку
- Аналіз конкурентів
- Аналіз ризиків
- Маркетинговий план
- Виробничий план
- Необхідні площі
- Обладнання та інвентар
- Купівля саджанець, насіння та інших матеріалів
- Технологія вирощування зелені
- Організаційний план
- Потрібний персонал
- Оформлення бізнесу
- Графік відкриття
- Фінансовий план
Загальний опис проекту
Основною метою бізнесу є отримання прибутку за рахунок вирощування та ефективної продажу зелені. Даний бізнес при оптимальному налагодженні збуту може стати відмінним способом отримання високого та стабільного доходу. Щороку кількість бажаючих харчуватися правильної і здоровою їжею, збільшується, тому зростає попит на зелень.
Цілі та завдання
Для досягнення основної мети, в якості якого виступає створення великого, розвиненого і прибуткового бізнесу, необхідно реалізувати правильно всі завдання:
- Правильний вибір місця розташування ділянки, де планується здійснювати діяльність.
- Вибір затребуваною зелені для вирощування.
- Формування оптимальних умов для роботи.
- Знаходження надійних, стабільних і вигідних каналів збуту.
При виконанні цих завдань досягається основна мета створення бізнесу.
Яку зелень можна вирощувати?
Підприємець самостійно визначає, яка зелень може вирощуватися, причому при наявності значної території для посадки досить ефективно може вирощуватися різна зелень. Вибір повинен ґрунтуватися на пропозиції в регіоні, так як якщо конкуренти вирощують багато базиліка, то рекомендується звернути уваги на іншу зелень. Найбільш часто вибираються:
Вид зелені | Особливості її вирощування |
---|---|
Кріп | Найбільш поширена і часто вживається в їжу зелень, що користується попитом серед багатьох росіян. Плюсом її вирощування вважається невибагливість і легкість вирощування, а також вона росте навіть в холодних регіонах. Перед посадкою насіння неодмінно замочуються. До мінусів вибору цієї зелені відноситься те, що більшість конкурентів так само обирають її для вирощування. |
Цибулю | Часто купується зелень, що відноситься до однорічним сортам. Існує 4 види цибулі: солодкий і напівсолодкий, а також гострий і напівгострий. Останній вид вибирається найбільш часто для вирощування, оскільки дозріває рано, а також дає хороший урожай. Він користується попитом серед численних покупців. |
Салат | Використовується в процесі приготування різних страв, тому на нього встановлюється хороший попит. Продукт добре засвоюється і містить багатьма корисними мікроелементами. Салат стійкий до зміни температури і холоду, а також швидко дозріває. Для його вирощування не потрібно приділяти роботі занадто багато часу. |
Петрушка | Має прекрасні смакові якості і збагачена вітамінами, тому часто купується людьми. Вважається простий і невибагливою у вирощуванні. |
При наявності можливості допускається вирощувати всі перераховані вище види зелені.
Вибір способу вирощування
В залежності від запланованого масштабу діяльності вибирається один із способів її ведення:
- У квартирі. Для цього зазвичай виділяється балкон, є обігрівається приміщенням. У ньому встановлюються ящики або горщики, використовувані для вирощування зелені. Найбільш прибутковою така діяльність буде в зимовий час, коли попит на свіжу зелень перевищує пропозицію.
- На садовій ділянці. Якщо є дача, розмір якої не менше 5 соток, то можна зайнятися бізнесом на цій території. Однак робота буде приносити дохід в літній час, а взимку доведеться припиняти діяльність.
- У теплицях або парниках. Цей бізнес вже відноситься до повноцінної підприємницької діяльності. Для роботи наймаються працівники, а також завчасно налагоджуються канали збуту. Продається зелень не тільки кінцевим споживачам, але і магазинам, а також закладам громадського харчування.
Якщо планується отримувати від роботи хороший дохід, то вибирається третій спосіб вирощування.
Аналіз галузі
Аналіз проводиться своїми силами чи з допомогою консалтингових фірм. Він дозволяє дізнатися насиченість ринку, кількість конкурентів та ризики роботи.
Аналіз ринку
Перед початком вкладення коштів у відкриття бізнесу рекомендується проаналізувати ринок певного регіону, щоб отримати інформацію:
- Кількість конкурентів на ринку.
- Їх пропозиції.
- Попит на продукцію в різні пори року.
- Підводні камені і ризики.
Володіючи цими даними, досить легко можна випередити доцільність роботи, а також вирішити, якими особливостями вона повинна володіти.
Аналіз конкурентів
В якості конкурентів виступають як великі компанії, так і приватники, які вирощують зелень в домашніх умовах. Важливо вивчити:
- Їх кількість.
- Яку зелень вони продають.
- Працюють сезонно або цілий рік.
- Які встановлюють ціни.
В результаті вдається отримати дані про те, яка продукція користується попитом, а також якими способами можна залучити покупців, враховуючи недоліки інших продавців.
Аналіз ризиків
Перед початком діяльності важливо вивчити ризики, що виникають в процесі роботи:
- Висока конкуренція.
- Неможливість встановити низькі ціни за рахунок дорогого обігріву теплиць.
- Зниження попиту через зменшення купівельної спроможності.
- Виникнення проблем в працездатності обладнання в теплиці.
Зелень відноситься до продуктів харчування, тому попит на неї падає рідко, тому навіть при наявності багатьох ризиків бізнес, заснований на її вирощуванні, вважається стабільним і вигідним.
Маркетинговий план
Оскільки вирощується продукція, що вживається в їжу, то вона повинна продаватися відразу після зрізання, так як інакше швидко втрачає привабливий зовнішній вигляд і смакові якості.
Просувати продукцію рекомендується наступними способами:
- Створення свого сайту в інтернеті.
- Розсилка комерційних пропозицій різних магазинах і закладах громадського харчування.
- Відкриття невеликих торгових точок на ринках регіону.
- Безпосереднє спілкування з різними невеликими торговими точками, які можуть виступати в якості посередника між виробником і безпосередніми споживачами зелені.
Виробничий план
Вирощування зелені проводиться на відповідних земельних ділянках з родючим ґрунтом, тому важливо грамотно вибрати територію. Підбирається обладнання для роботи, а також набувається якісний посадковий матеріал.
Необхідні площі
Оптимальним вважається вирощування зелені в теплиці, а для цього важливо знайти відповідний земельну ділянку. До нього пред’являються певні вимоги:
- Достатня площа для розташування потрібного кількості теплиць.
- Висока якість землі.
- Віддаленість від міста, залізниці, автостради або заводів.
- Можливість облаштування охорони.
Якщо планується брати землю в оренду, то важливо укладати контакт на довгий термін.
Обладнання та інвентар
Для здійснення діяльності знадобиться:
- Не менше 5 теплиць, зроблених з полікарбонату, скла або акрилу.
- Обладнання для обігріву, вентиляції, поливу та освітлення зелені в теплицях.
- Інвентар для земляних робіт.
- Якщо земля на ділянці непридатна для планованої роботи, то придбавається родючий грунт.
Купівля саджанець, насіння та інших матеріалів
Вирощувати зелень можна з допомогою цибулин або розсади, а також допускається користуватися насінням, высаживаемыми у відкритий грунт.
Купувати весь посадковий матеріал необхідно виключно у перевірених продавців, оскільки інакше велика ймовірність відсутності сходів. Для підвищення врожайності купуються різні якісні добрива. Для захисту зелені від шкідників або хвороб купуються спеціальні профілактичні засоби.
Технологія вирощування зелені
Даний процес вважається простим, тому з ним впорається кожен чоловік. Враховуються важливі моменти роботи:
- Готуються оптимальні умови для зелені у теплицях, щоб був отриманий хороший урожай літом і взимку.
- Насіння перед висадкою попередньо замочуються.
- Для них робляться поглиблення в землі.
- Укладаються насіння на оптимальній відстані один від одного.
- Саджанці зазвичай висаджуються в шаховому порядку.
- Важливо грамотно поливати рослини, забезпечувати їм оптимальну температуру і хороше освітлення.
Організаційний план
Великий бізнес вимагає наявності найманих працівників, а також необхідно офіційно зареєструвати справу. Розробляється планований графік відкриття.
Потрібний персонал
На перших етапах робіт можна виконувати всі дії самостійно. По мірі розвитку бізнесу наймаються помічники, а також можна взяти в штат агронома.
Для ведення звітностей по компанії наймається бухгалтер.
Оформлення бізнесу
Допускається ведення даної справи без офіційної реєстрації, однак у цьому випадку збут може бути налагоджений лише приватним особам.
Якщо планується співпрацювати з великими організаціями, що виступають у якості посередників, то бажано оформити бізнес.
Графік відкриття
Відкрити такий бізнес можна за пару місяців:
- 1 місяць – реєстрація компанії, покупка і установка теплиць, придбання обладнання для вирощування зелені.
- 2 місяць – пошук працівників, придбання саджанців, їх висадка, пошук каналів збуту.
Таким чином, через два місяці можна отримати вигідний і стабільний бізнес з вирощування та продажу зелені.
Фінансовий план
Для відкриття даного бізнесу знадобиться 470 тис. грн.:
- Купівля 5 теплиць – 200 000.
- Їх облаштування і оснащення необхідним обладнанням – 200 000.
- Купівля інвентарю для земельних робіт – 50 000.
- Придбання садивного матеріалу та добрив – 20 000.
Щомісячні витрати дорівнюють 133 тис. грн.:
- Оренда землі – 20 000.
- Купівля садивного матеріалу – 15 000.
- Придбання добрив та інших речовин для ефективного вирощування зелені – 10 000.
- Заробітна плата персоналу – 70 000.
- Комунальні платежі – 10 000.
- Податки – 8 000.
Щомісячна прибуток в літній час може досягати 70 тис. грн., а взимку 200 тис. грн. Окуповуються вкладені кошти за півроку ефективної роботи.
Таким чином, відкриття бізнесу, заснованого на вирощуванні та продажу зелені – це ефективна і цікава діяльність. Вона може приносити підприємцю високий прибуток, якщо правильно організувати збут, а також вирощувати якісну, привабливу і затребувану продукцію.
Вирощування зелені «на потік»