Як отримати бізнес візу в Польщу і скільки це коштує для українця

Для ведення справ з польськими партнерами або занять індивідуальним бізнесом на території Республіки Польща найкращим чином підійде шенгенська бізнес віза. Отримати її в багатьох випадках легше, до того ж вона дає право на відвідування всіх країн шенгенської зони.

Однак необхідно знати в яких випадках шенгенська віза ділового формату може бути отримана і застосована, щоб гарантовано потрапити в країну і не бути депортованим за порушення режиму. Ці питання ми і висвітлимо детально в даному матеріалі.

Хто може оформити і на яких підставах?

Офіційно бізнес віза шенген видається для таких випадків:

  • Проведення переговорів з партнерами на польській стороні;
  • Налагодження потенційних бізнес зв’язків;
  • Вирішення питань по вже наявному діловому партнерству;
  • Участь у відповідних конференціях;
  • Здійснення підприємницької діяльності.

Підставою завжди є один документ — запрошення для бізнес візи від польської юридичної особи або приватного підприємця.

Зверніть увагу, що польська бізнес віза (шенген) не дає права на працевлаштування ні в Польщі, ні в інших країнах ЄС.

Якщо з партнерством все більш-менш ясно, то з приводу індивідуального підприємництва часто виникає питання: а чи можна, власне, займатися бізнесом по діловій польській візі, якщо планується самому працювати на своєму підприємстві?

Відповідь — так. Однак отримати запрошення все одно доведеться! Для цього спочатку реєструють підприємство в РП, а пізніше від імені даної фірми оформляють запрошення. Зробити це можна двома методами:

  1. Для товариств наступних типів: командитного, акціонерного (в тому числі коммандитно-акціонерного) і ТОВ можлива реєстрація в польському CEIDG через Інтернет, тобто без особистої присутності в РП.
  2. Для інших форм організації буде потрібно оформлення безпосередньо в Польщі, куди можна потрапити на підставі інших типів віз.

Слід розуміти, що намір вести бізнес в Польщі для українців не є підставою для видачі відповідної візи. Мета приїзду при діловій візі повинна бути підтверджена документально.

З’ясувавши, чи можна працювати по діловій візі іноземцям, варто обговорити відмінність з туристичною візою.

Чим відрізняється від туристичної?

Між двома цими типами документів існують як загальні параметри, так і значні відмінності. Слід знати, чим відрізняється бізнес віза від туристичної і розуміти, що деякі аспекти строго закріплені в законах (в наступній таблиці відзначені *), в той час як інші відносяться до категорій, які найбільш часто зустрічаються на практиці.

Інструкція: як отримати бізнес візу

Про способи отримання запрошень вже розповідалося вище. Розглянемо, як оформити ділову візу далі, маючи на увазі, що даний документ вже отримано.

  1. Наявність запрошення не є гарантією позитивного рішення по бізнес візі. Зареєструвати підприємство недостатньо — доведеться довести його потрібність польській економіці. На практиці, найлегше це зробити, працевлаштувавши мінімум двох громадян РП. На отримання оригіналу документа може знадобитися 1-2 тижні.
  2. На цьому етапі потрібно точно розрахувати терміни подачі документів. Суть проста: процес оформлення ділової візи займає 7-10 днів, але в деяких випадках може бути збільшений до місяця. Це необхідно враховувати, щоб не пропустити заплановані заходи.
  3. Підбираються документи для ділової візи (докладніше про пакети нижче), і здійснюється запис до Візового центру. Зробити це можна онлайн або по телефону. У моменти піковї завантаженості виникають значні черги, що може збільшити термін очікування на кілька днів, що також слід враховувати при плануванні.
  4. Особисте відвідування ППВА. Оплата зборів. Подача документів.
  5. Очікування рішення. Отримання візи.

Як видно, на двох завершальних етапах від здобувача вже мало що залежить, однак для більшої ймовірності позитивного рішення, слід приділити пильну увагу збору документів.

Документи

Перед тим, як оформити бізнес візу потрібно зібрати довідки. В цілому, необхідні документи для бізнес візи не сильно відрізняються від туристичного аналога, за винятком запрошення. Якщо коротко, це повинні бути:

  1. Заявка-анкета (так званий Wniosek).
  2. Зразок бізнес запрошення для візи.
  3. Паспорти (цивільний і для виїзду за кордон).
  4. Фото, виконані за візовими правилами.
  5. Медична страховка на період не менший ніж потенційне перебування.
  6. Підтвердження фінансової спроможності (стан рахунку, довідка про заробітну плату і т. д.).
  7. Дані особистої біометрії.
  8. У випадках, коли здобувач подає заявку не за місцем реєстрації, потрібно буде надати довідку з місця роботи.

Якщо заявка подається на підставі зареєстрованого на здобувача підприємства, надаються установчі документи (копії та оригінал), а також декларація з польських податкових органів про відсутність заборгованості!

Окремі ППВА (при різних ситуаціях) можуть зажадати додаткові документи, в т. ч. проїзні квитки, наявності житла тощо.

Вимоги до запрошення

Вимоги до даного документу зводяться до наступних пунктів:

  1. Від юридичної особи запрошення має надійти на офіційному бланку з печаткою.
  2. У документі повинні бути вказані:
    • Мета поїздки;
    • Терміни;
    • Контактні дані, ПІБ, громадянство, номери посвідчення особи відповідальної за запрошуючу сторону;
    • Ті ж дані про претендента.

У переважній більшості випадків потрібно оригінал запрошення. Винятки малозначні і залежать від внутрішніх правил конкретного ППВА.

Ось так виглядає зразок запрошення для ділової візи в Польщу:

Вимоги до довідки з роботи

Нагадаємо, що офіційно такий документ вимагається лише у випадках, коли заявник подає документи в ППВА не за місцем реєстрації, а за місцем роботи. Однак деякі Центри запитують дану довідку в будь-якому випадку.

Довідка повинна містити інформацію на фірмовому бланку:

  • Про роботодавця: найменування, фактичний і юридичний адреси, контактні дані;
  • Про посади здобувача, із зазначенням дати прийому на роботу;
  • Про середньомісячну з/п заявника, яка повинна бути не менше встановленої для конкретної країни при оформленні шенгенських віз.

Також в довідці обов’язково повинні бути:

  • Дата видачі, яка не може більше ніж на місяць відрізнятися від дати подання заяви;
  • Вихідний номер, за яким довідка зафіксована на підприємстві;
  • Підпис відповідальної особи.

Зверніть увагу, якщо такою відповідальною особою є сам здобувач, то його підпис не підійде — необхідно підписати довідку у заступника.

Наймані працівники індивідуальних підприємців також надають копії свідоцтв про реєстрацію та постановку на податковий облік.

Скільки коштує бізнес віза в Польщу для українців

Крім цього, можуть знадобитися кошти на фотографування, доставку документів, SMS-оповіщення тощо. Ці послуги мають різну вартість в кожному конкретному випадку.

Термін дії

Як і будь-який шенген, ділова віза може видаватися на різні терміни і число в’їздів: від звичайної ділової візи (короткострокової) до довгострокової багаторазової (multi).

Як правило, якщо об’єктивно доведено необхідність участі в підприємницьких процесах, ділова шенгенська віза видається на термін цих процесів. При подальшому оформленні можна розраховувати на більш тривалий період перебування.

Ділова віза в Польщу для іноземців: правила використання

Офіційно це загальні для всіх шенгенських віз правила, тобто переміщення по всій митній зоні, в т. ч. в туристичних цілях. Однак на практиці кілька разів виникали ситуації, коли анулювали бізнес візу в інших країнах ЄС.

Особливо часто подібні непорозуміння відбуваються з митниками Німеччини. Однак в самій Польщі до такого роду в’їздів відносяться більш лояльно, справедливо вважаючи, що мати одночасно дві візи неможливо, а бізнес і туризм не виключають один одного. Це слід враховувати при плануванні поїздок.

Отримання бізнес візи в РП — процес нескладний і здійсненний навіть для недосвідченого здобувача. Головне зрозуміти, що саме потрібна ділова віза і ретельно підійти до питання формування підстав.

Посилання на основну публікацію